Flyg till London

Hitta bästa flygresan till London!

Ska du resa till London? Vad roligt, London är fantastiskt och du kommer garanterat skapa minnen för livet! Det finns flera sätt att ta sig till London - flyg, tåg eller till och med bil! Vanligast är såklart flyg då både tåget och bilfärden riskerar att både ta lång tid och kosta väldigt mycket pengar.

Kör du till London behöver du både ta färja, köra under engelska kanalen samt att det är en hel del tullar du måste ta dig igenom. Tåget tar cirka en och en halv dag och kräver även det en hel del byten.

Vi på Englandguiden.se rekommenderar helt klart flyget då det både går snabbt och är relativt billigt! Det går dessutom direktflyg från flera Svenska flygplatser vilket gör resan enormt smidig.

Välkommen att läsa vår guide där vi berättar mer om att flyga till Europas hjärta, London.

Direktflyg till England

Att flyga till England är smidigt och du kan hitta flera billiga flyg till London enkelt, bor du dessutom i någon av våra storstäder Göteborg, Stockholm eller Malmö går det direktflyg till Londons flygplatser. 

Flyger du från Stockholm, Arlanda så har du flera alternativ, antingen flyger du med British Airways eller SAS till London Heathrow, ett populärt alternativ där du dessutom får uppleva Europas största flygplats. Vill du hellre flyga till Gatwick, vilket också är en enormt stor flygplats som ligger söder om London där du enkelt kan ta tunnelbana till centrala London är det med flygbolagen Norwegian eller easyJet du gör det. Från Arlanda tar det omkring 3 timmar att flyga till London. Smidigt eller hur? 

Bor du i eller utanför Göteborg och flyger från Landvetter går det givetvis direktflyg även härifrån. Från Landvetter flyger du antingen till London Stansted, London Heathrow eller London Gatwick med flygbolagen Ryanair, British Airways eller Norwegian. Direktflygen tar omkring 1.5 timmar, perfekt så man hinner ta sig en liten drink på flyget eller varför inte lite frukost? 

Från södra Sverige och Malmöbor som oftast väljer att flyga från Köpenhamn och Kastrup går flygen kontinuerligt. Från Kastrup går direktflyg till London med både SAS och British Airways som flyger till London Heathrow. Norwegian och easyJet flyger till London Gatwick, valen är många så du kan garanterat hitta en billig flygstol att hyra. 

I och med att världen ser ut som den gör just nu med tanke på Covid19 så är det viktigt att observera att flygdestinationerna är föränderliga och kan komma att ändras. Du kan enkelt gå in och söka på dina orter och datum på exempelvis flygresor.se eller momondo.se. 

Hur mycket bagage får jag ta med mig?

Detta är helt beroende på vilket flygbolag du reser med. Med de flesta flygbolag får du ta med dig handbagage helt kostnadsfritt, men var uppmärksam detta gäller inte alltid. Dessutom varierar storleken på det handbagage du får ha med dig. Vill du ha med dig ett större incheckat bagage kostar detta extra. Den generella storleken som de olika flygbolagen överenskommit är 56 x 45 x 25 cm. Men som sagt så kan det också variera, kolla alltid en extra gång vilken storlek ditt flygbolag accepterar.  Ryanair har exempelvis andra regler där handbagaget endast vara 40cm x 20cm x 25 cm. 

När det kommer till handbagaget är spetsiga föremål och mängd vätska du får ha med dig reglerat och begränsad. Du får under inga omständigheter ha med dig spetsiga föremål såsom saxar, knivar eller liknande i ditt handbagage, ibland kan den regeln vara hård och du kan bli tvungen att lämna kvar nagelfilar och liknande i säkerhetskontrollen. När det kommer till vätskor som kan vara allt ifrån parfymer, tandkräm, hårspray, schampo, med mera är det också begränsade regler. Varje enskild behållare får enbart innehålla max 100 milliliter. Var också noga med att lägga alla vätskor i genomskinliga återförslutningsbara plastpåsar, dessa hittar du oftast utanför säkerhetskontrollen på flygplatsen.  All information om vätskor i handbagaget, så som vilka produkter som räknas som vätskor finner du på Transportstyrelsens hemsida. 

Att ta sig från flygplatsen

Att ta sig till den pulserande storstaden London är enkelt så länge du vet hur. Landar du på London Heathrow så tar du dig enkelt till Paddington Station, med Heathrow Express-tåget som endast tar 15-20 minuter. Tåget går var 15:e minut, så du behöver inte vara orolig över att bli väntande allt för länge på nästa tåg. Detta är enormt smidigt och biljetten kan du köpa på flygplatsen innan du kliver på tåget. 

Reser du till London Stansted som ligger lite längre bort från staden, tar restiden lite längre men är även det smidigt. Du tar enkelt “Stansted Express” tåg som du reser med till centrala London. Tåget går var 15:e minut och tar cirka 45 minuter. 

Vill du ta dig från Gatwick till centrala London går även därifrån ett smidigt expresståg som går var 15:e minut och som inte tar med än 30 minuter in till centrala London, Victoria. 

Det går självklart även bussar in till London från flygplatserna, detta tar dock lite längre men du får ofta ett bra pris på sådana bussbiljetter, dessutom får du uppleva lite av miljön utanför storstaden. 

Vill du hellre ta taxi från flygplatsen finns det mängder med taxibilar tillgängliga utanför flygplatsen som kör dig vart du vill. Detta är såklart smidigt då chauffören tar dig direkt till ditt boende men en risk kan vara att det tar lång tid beroende på trafikläget.

Glöm inte försäkringen när du reser till England

England är inte längre med i EU, Europeiska Unionen. Därmed gäller inte det blå EU-kortet som du kanske är van att ha med dig när du reser inom EU. Därför är det viktigt att du har en privat försäkring. Ta reda på vad som ingår i din hemförsäkring och se om du kanske behöver en extra reseförsäkring.

Din resa till London kommer garanterat bli oförglömlig och fantastisk både på flyget dit och såklart tiden i staden. Det är ju som du nu lärt dig både smidigt och behöver inte kosta en förmögenhet att resa till staden i allas våra hjärtan, London. Det är ju dessutom en sån där perfekt lång flygresa på ett par timmar, lagom lång för att ta något gott att äta och dricka och kika i tidningen i stolsfickan. Ha en fantastisk resa och hälsa vår favoritstad från oss!

Flygplatser i London

De tre största, och vanligaste, flygplatserna att landa på när du flyger till London är London Heathrow, London Gatwick och London Stansted. Läs mer om de olika flygplatserna nedan!

London Heathrow

Den största flygplatsen i London, och faktiskt Europas största samt världens tredje största flygplats är London Heathrow. Den har omkring 70 miljoner passagerare per år och ligger 15 km utanför London. Heathrow öppnades år 1946 och har idag fem terminaler och två landningsbanor. Över 90 flygbolag utgår från Heathrow, därav är flygplatsen ett viktigt nav för flygtrafik över hela världen. 

Det finns ett stort utbud av både restauranger, caféer, snabbmatställen, pubar och barer. Du finner även fantastiska shoppingmöjligheter där du kan shoppa allt från souvenirer till presenter till familjen. Har du tid över och vill slappna av en stund så kan du ta dig till någon av Heathrows lounger. Du kan till och med boka in en spa-behandling på Urban Retreat som ligger i Terminal 1. Så klart finns också all tänkbar service så som apotek, bankomater, växlingskontor, sjukvård, skötrum med mera tillgängligt. Allt du kan tänkas behöva finns på Europas största flygplats London Heathrow!

Till och från London Heathrow kan du ta tåg, taxi, tunnelbana eller buss. Vi kan rekommendera Heathrow Express som tar dig in till London Paddington på endast 15 minuter!

London Gatwick

London Gatwick är Londons näst största flygplats. Flygplatsen ligger 46 kilometer söder om London och har ungefär 35 miljoner resenärer per år. Gatwick ligger alltså lite längre från London än vad Heathrow gör. Flygplatsen har två terminaler och en landningsbana. Hela 35 miljoner resenärer vistas på Gatwick per år, och flygplatsen trafikeras av 80 flygbolag. 

Du kan ta dig smidigt mellan Gatwicks terminaler, det tar bara två minuter med tåg mellan de två terminalerna, som avgår var tredje och sjätte minut. 

Det finns så klart ett stort utbud av restauranger, caféer, snabbmatsställen, pubar och barer på Gatwick. Allt som du kan tänkas behöva finns tillgängligt. Kanske du vill köpa med dig en souvenir hem eller shoppa en ny parfym tax-free? Så klart kan du göra det. Du kan slappna av om du önskar i någon av Gatwicks härliga lounger, sen är det också så pass lyxigt att det finns massagestolar i avgångshallarna där du kan njuta i väntan på ditt flyg. 

Till och från Gatwick så kan du ta antingen taxi, tåg eller buss. Vår rekommendation är att ta tåget, Gatwick Express, som tar dig in till centrala London (Victoria Station) på endast 30 minuter. Tar du en taxi så är det en stor risk att du hamnar i bilköer. 

London Stansted

London Stansted är en den tredje största flygplatsen i Storbritannien och ligger cirka 50 kilometer norr om centrala London. Flygplatsen har ungefär 23,7 miljoner passagerare årligen och är ett nav för stora europeiska lågprisflygbolag så som Ryanair och Easyjet. London Stansted utgör, tillsammans med Dublin Airport, huvudkvarter för Ryanair. Om du reser till London Stansted kan du också passa på att besöka universitetsstaden Cambridge som ligger nära flygplatsen. 

Flygplatsen har en terminalbyggnad för passagerare, en för privatflygplan och en fraktterminal. I terminalbyggnaden finns det gott om restauranger, caféer, barer och shopping för dig som gillar det. 

Till och från flygplatsen så kan du ta tåg, buss eller taxi. Vi skulle rekommendera tåget Stansted Express som tar dig in till Liverpool Street Station på 45 minuter. 

Oavsett vilken flygplats du landar på i London så går det enkelt och smidigt att ta sig in till city. Trevlig resa!